Caietele lui Cioran, Pedantul in Bucatarie, Istoria religiilor
Mi s-a facut chef de scotocit prin anticariat. M-am oprit la trei volume, pe care, chiar daca le puteti gasi prin unele librarii, eu va directionez catre un anticariat - noua librarie partenera, ceea ce inseamna ca numarul lor este limitat:Daca le luam pe rand:
Caietele lui Cioran
Descriere: Socotita de unii critici drept cea mai reusita carte a autorului, Caietele lui Cioran, aparuta in prima editie in 1999, cuprinde o dubla confruntare. Prima este aceea a caietelor postume cu opera antuma a lui Cioran: Livius Ciocarlie considera ca, in timp ce in opera Cioran isi nuanteaza cu luciditate si umor imaginea de om aflat in pragul disperarii, in Caiete el intra pe de-a-ntregul in pielea acelui personaj, devenind mai putin convingator sub aspect literar. A doua confruntare este intre modul de a gandi al comentatorului si gandirea -- existentiala, religioasa, filozofica, estetica -- a lui Cioran, cartea reprezentand prin aceasta latura versantul eseistic al unui vast proiect autobiografic.
In ambele ipostaze, atitudinea lui Livius Ciocarlie, ironica si autoironica, simp[atetica si circumspecta, este una de mare efect, caracteristica acestui autor neconventional.
- VEZI DETALII SI PRET
Pedantul in bucatarie –Julian Barnes
Descriere: Numai cand vezi titlul cartii devii un pic intrigat. Cum adica „pedant” si, mai ales, cum adica in „bucatarie”. Din fericire exista si numele celebrului autor, Julian Barnes, care te face imediat sa te intrebi despre ce anume este vorba in Pedantul in bucatarie.
Daca esti pasionat de gatit te vei regasi fara probleme in paginile acestei carti. Chiar daca nu-ti mai amintesti cand te-ai apucat serios de gatit, este posibil sa iti dai seama ca ceea ce te-a determinat sa pornesti pe acest drum, a fost ceva proustian ca, de exemplu, madeleinele si nu foamea.
Cartea lui Julian Barnes ne aminteste multe dintre problemele pe care un bucatar amator le-a intampinat in incercarea lui de a gati pe cont propriu. Pedantul in bucatarie expune toate micile dileme ale gatitului intr-o forma presarata cu umor fin, taxand adesea autorii cartilor de bucate pentru pedanteria lor si pentru faptul ca nu-si dezvaluie intotdeauna secretele. De asemenea, cartea ne indemna sa pornim cu un strop de curaj in universul gastronomic.
VEZI DETALII SI PRET
Istoria religiilor. Vol. I Religiile antice
Descriere: Traducere de Smaranda Scriitoru si Cornelia Dumitru „Orice istorie a religiilor este un produs al timpului sau, caruia ii reflecta, alaturi de limite si slabiciuni, exigentele si cunostintele. Aflati in fata unei duble cerinte – pe de o parte, de a contextualiza expunerea diferitelor religii intr-un mod riguros sub aspect cronologic, iar pe de alta parte, de a promova o prezentare a intregului care sa salveze, mai ales in cazul religiilor istorice cu o existenta indelungata, elementele de continuitate si permanenta –, ne-am decis pentru privilegierea celui din urma criteriu. Am preferat sa recurgem la ordinea consacrata, care porneste de la prezentarea datelor pe care le detinem privind preistoria, parcurge intregul tablou al religiilor antice (vol. I), abordeaza cele trei religii abrahamice – iudaismul, crestinismul, islamul – (vol. II si III), pentru a trece apoi la tratarea religiilor Extremului Orient (vol. IV) si, in final, a religiilor popoarelor sub aspect etnologic (vol. V). Un statut aparte il au religiile dualiste – gnoza, maniheismul si destinul lor medieval –, pe care am decis sa le izolam dupa un criteriu tipologic (ele se gasesc in volumul al treilea doar din motive editoriale), si religiile din America precolumbiana, plasate din motive similare in ultimul volum.” (Giovanni Filoramo)
VEZI DETALII SI PRET
VEZI CELELALTE VOLUME DIN ISTORIA RELIGIILOR!
Articol realizat in parteneriat cu libraria KARTE si 2parale!
Pentru a fi la curent cu promotiile librariior partenere on-line, va invit sa urmariti si paginile de facebook 100decarti ori+100deCarti
Pe site-ul meu 100decarti puteti gasi fragmente de 50-60 de pagini din carti, si librariile de unde puteti sa cumparati cartile ale caror fragmente le-am redat.
P.S. Am tot ezitat intre a va spune si a nu va spune, dar, iata:
Comisioanele realizate din vanzarile de carte de pe acest blog 100decarti.blogspot.ro si de pe site-ul meu https://sites.google.com/site/100decarti o vor ajuta pe fiica mea sa parcurga cu bine perioada pe care o petrece la Sevilla, unde a fost acceptata cu bursa ERASMUS - arhitectura, pentru acest an scolar!
Va atasez confirmarea acceptarii de pe site-ul Universitatii din Sevilla!
Multumesc mult!
Comentarii
Trimiteți un comentariu